- بازدید : (393)
همانطور كه ميدانيد در صورتي كه چند سيستم عامل بر روي يك دستگاه نصب شود، ليستي به هنگام راه اندازي سيستم نمايان ميشود كه در آن عناوين سيستمهاي عاملي كه بر روي آن دستگاه نصب هستند را نمايش ميدهد كه ميتوان با استفاده از كليد هاي Scroll Up و Scroll Down سيستم عامل مورد نظر را انتخاب نمود و سپس كليد را فشرد تا به محيط آن وارد شويد و در صورتي كه هيچ كليدي فشار داده نشود به صورت پيش فرض بعد از گذشت 30 ثانيه به محيط سيستم عامل پيش فرض (كه معمولا آخرين سيستم عامل نصب شده است) وارد ميشويد.
همچنين درصورتي كه فقط يك سيستم عامل نصب شده باشد ميتوان با تنظيماتي كه در پايين ذكر شده است، اين ليست را فعال كرد و با استفاده از آن به حالتهاي مختلفي از جمله Safe Mode رفت.
آيتمهاي ذخيره شده در اين ليست در فايلي با عنوان Boot.ini ذخيره ميشود كه اين فايل نيز در درايو C قرار دارد. براي مشاهده اين فايل ابتدا آيكن My Computer را دوبار كليك كرده، به منوي Tools برويد و سپس گزينه Folder Options را انتخاب نماييد. پس از آن به برگه View برويد و عبارت Show Hidden Files and Folders را انتخاب نماييد. سپس دكمه OK را كليك نماييد.
همچنين اين فايل به طور پيش فرض در حالت Read-Only قرار دارد كه براي اعمال تغييرات روي آن ميبايست از اين حالت خارج شود. براي اين كار روي فايل Boot.ini راست كليك نموده، گزينه Properties را انتخاب نماييد. در پنجره باز شده گزينه Read-Only از حالت انتخاب خارج نموده دكمه OK را كليك نماييد.
نحوه ويرايش فايل boot.ini :
در اينجا فرض ميکنيم كه در سيستم دو سيستم عامل Microsoft Windows XP Home Edition و Windows 2000 Professional نصب شده است.
متن داخل فايل boot.ini :
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000 Professional" / fastdetect |
همانطور كه در كد بالا مشاهده ميكنيد، دو قسمت با عناوين [boot loader] و [operating systems] وجود دارد كه در زير به تشريح عملكرد هر يك ميپردازم.
[boot loader]
در اين قسمت تنظيماتي چون مشخص كردن سيستم عامل پيش فرض و تعيين زمان انتظار جهت انتخاب آيتم مورد نظر كاربر از ليست تعيين ميشوند.
مقدار نوشته شده براي عبارت timeout در اين قسمت نشان دهندده زمان انتظار بر حسب ثانيه است (كه همانظور كه پيش از اين ذكر شد به صورت پيش فرض با عدد 30 مقداردهي شده است). در صورتي بخواهيم پس از ظاهر شدن ليست انتخاب به هنگام راه اندازي سيستم به سرعت وارد محيط سيستم عامل پيش فرض شويم ميبايست مقدار 0 را براي timeout تعريف كينم و همچنين اگر تمايل داريد ليست تا زماني كه كاربر به صورت دستي گزينه اي را انتخاب نكرده است نشان داده شود مقدار 1- را وارد كنيد (يعني با اينكار به هيچ عنوان سيستم به طور خودكار وارد سيستم عاملي نميشود).
مقدار default با توجه به سيستم عاملهاي تعريف شده در قسمت [operating system] مقدار دهي ميشود. براي مثال در متن بالا عبارت "default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS" كه مقدار default است دقيقا در قسمت [operating system] نيز آورده شده است و نشان دهنده سيستم عامل پيش فرض ميباشد. اكنون اگر بخواهيم براي مثال سيستم عامل پيش فرض را به ويندوز 2000 تغيير دهيم بايد مقدار default را با مقدار بيان شده در قسمت [operating system] كه برابر است با multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT تغيير داد.
حال براي اينكه گفته هاي بالا به طور كامل براي شما واضح گردد به متن زير توجه كنيد. اگر بخواهيم سيستم به مدت 15 ثانيه صبر كند و در صورتي كه كليدي فشار داده نشد به محيط ويندوز 2000 وارد شود، متن بالا را بدين شكل اصلاح ميكنيم :
[boot loader] timeout=15 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000 Professional" / fastdetect |
[operating system]
در اين قسمت اطلاعاتي در مورد سيستم عاملهاي نصب شده بر روي كامپيوتر و همچنين جزئياتي در اين مورد قرار دارد.
براي مثال عبارت multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect را توضيح ميدهم.
عبارت multi كه نشان دهنده كنترل كننده ديسك هست ميبايست مقدار 0 داشته باشد.
عبارت disk نيز ميبايست مقدار 0 داشته باشد.
عبارت rdisk كه نسان دهنده شماره ديسكي هست كه پارتيشن بوت را شامل ميشود بايد مقدار 0 داشته باشد.
بايد توجه داشت كه اين مقدار از 0 شروع ميشود. يعني اگر سيستم ما داراي 3 هارديسك باشد و پارتيشن بوت بر روي هارد دوم قرار گرفته باشد، مقدار rdisk به 2 تغيير پيدا ميكند.
عبارت partition نسان دهنده شماره پارتيشن بوت هست كه از شماره 1 شروع ميشود.
آخرين قسمت نيز كه با عبارت \WINDOWS پايان يافته نيز نام فولدر ويندوز ميباشد.
همانطور كه مشاهده ميشود عبارت داخل علامتهاي نقل قول (Microsoft Windows XP Home Edition) همان نوشته اي است كه در ليست به هنگام راه اندازي ديده ميشود و ميتوان آن را به هر عبارتي تغيير داد.
پارامتر /fastdetect نيز باعث ميشود عمل شناسايي وسايل جانبي اي كه به صورت سريال و يا موازي به سيتم متصل هستند انجام نگيرد و به اين ترتيب با سرعت بيشتري وارد محيط ويندوز شود. اين كار هيچگونه خدشه اي به عمليات سيستم عامل وارد نميكند زيرا محيط ويندوز يك محيط plug-and-play ميباشد و مشكلي پيش نخواهد آمد.
پارامتر fastdetect تنها يكي از پارامترهاي مجاز در اين قسمت است و ميتوان از پارامترهاي ديگري نيز استفاده نمود كه در زير به شرح هر يك ميپردازم:
/BASEVIDEO |
با استفاده از اين پارامتر ويندوز از درايور استاندرد كارت گرافيك به هنگام ورود به محيط استفاده ميكند. اين پارامتر زماني مورد استفاده زيادي دارد كه به دليل مشكلات كارت گرافيك نتوان به صورت نرمال و معمول وارد ويندوز شد.
/BOOTLOG |
با استفاده از اين پارامتر اطلاعات هنگام بوت دستگاه در فايل ntbtlogl.txt در پوشه ويندوز ذخيره ميشود.
/CRASHDEBUG |
برنامه debugger را لود كرده و به حالت غير فعال در مي آورد تا زماني كه مشكلي در سيستم روي دهد و به اصطلاح crash كند.
/DEBUG |
برنامه debugger را لود كرده و آن را اجرا ميكند.
MAXMEM:n |
مشخص كننده حداكثر مقدار حافظه رمي كه ويندوز XP امكان استفاده از آن را دارد.
/NOGUIBOOT |
به صفحه splash ويندوز xp اجازه نمايش نميدهد.
/NODEBUG |
اجازه لود شدن برنامه debugger را نميدهد.
/SAFEBOOT:switch |
با استفاده از اين پارامتر ويندوز مجبور ميشود كه به حالت safemode برود كه خود ميتواند با تغيير مقدار switch به سه حالت minimal و network و minimal(alternate shell) به سه حالت باشد:
1. حالت minimal همان حالت معمول safemode است كه با لود شدن حدافل فايلها و درايورهاي مورد نياز ويندوز براي راه اندازي همراه است.
2. در حالت network علاوه بر فايلها و درايورهاي لود شده در حالت minimal، درايورهاي مربوط به شبكه نيز لود ميشوند.
3. در حالت minimal(alternate shell) همان درايورهاي حالت minimal لود ميشوند با اين تفاوت كه به محيط command prompt وارد ميشويد.
/SOS |
اطلاعاتي در مورد نسخه ويندوز، شماره سرويس پك ويندوز، تعداد سي پي يو هاي سيستم، مقدار حافظه نصب شده، نام هر درايو و گزارش اتفاقات به وقوع پيوسته به هنگام عمليات بوت را به شما نشان ميدهد.
براي مثال حال اگر ما بخواهيم ليست به مدت 45 ثانيه نمايش داده شود و سيستم عامل پيش فرض آن ويندوز 2000 بوده و به هنگام تاييد ويندوز xp صفحه splash آن نشان داده نشود متن فايل boot.ini را بايد بدين شكل تغيير داد:
[boot loader] timeout=45 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /noguiboot multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000 Professional" / fastdetect |
ممكن است شما تنها يك سيستم عامل نصب كرده باشيد ولي تمايل داريد كه به هنگام راه اندازي سيستم انتخابهاي مختلفي براي ورود به محيط ويندوز داشته باشيد. انتخابهايي چون ورود معمولي، ورود به حالت safemode و ورود به ويندوز براي پيداكردن دليل اصلي مشكلي كه براي مثال به هنگام ورود به ويندوز روي ميدهد.
براي مثال براي مورد آخري كه در خط قبل گفته شد ميتوان از اين عبارت استفاده نمود :
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Trace Problems XP Home Edition" /fastdetect /bootlog /sos |
با استفاده از كد بالا فايل رخدادهاي هنگام ورود به ويندوز ساخته ميشود كه شامل ليستي از درايورهاي لود شده و اطلاعات ديگري از سيتم عامل لود شده به همراه اتفاقات روي داده به هنگام ورود به ويندوز است.
باري حالت safemode ميتوان از كد زير استفاده نمود :
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Safe Start XP Home Edition" / fastdetect /safeboot:network |
براي مثال در صورتي كه متن فايل boot.ini را با متن زير عوض كنيد، ليست انتخابها پس از راه اندازي سيستم به مدت 30 ثانيه نمايش داده ميشود و ورود به ويندوز xp به شكل عادي و نرمال، حالت پيش فرض ميباشد.
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Trace Problems XP Home Edition" /fastdetect /bootlog /sos multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Safe Start XP Home Edition" / fastdetect /safeboot:network |
منبع : كتاب Windows XP Hacks از انتشارات O'Reilly

- فارسی ساز ویندوز محبوب ۷ – نسخه ۳۲ و ۶۴بیت
- 10 نكته درباره Microsoft Share Point Services
- 10 نكته درباره ابزارهاي NETSH
- 10 نکته درباره DomainTrust اکتیودایرکتوری
- 10 نكته درباره امنيت ارتباطات بيسيم
- 10 نکته درباره رفع ایرادهاي اتصالات VPN
- 10 نکته درباره مدیریت پروژههای IT
- 10 نکته درباره فهرستهای کنترل دسترسی Cisco IOS
- 10 نكته درباره سرويس بهروزرساني ويندوز سرور
- 10 نکته درباره SQL Server 2005
پس به همین دلیل ازتون ممنون میشیم که سوالات غیرمرتبط با این مطلب را در انجمن های سایت مطرح کنید . در بخش نظرات فقط سوالات مرتبط با مطلب پاسخ داده خواهد شد .